T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / MAMAK - Üreğil Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Selçuklu Yıldızı Temalı Mezuniyet Kep ve Cübbe'si Projesi

Selçuklu Yıldızı Temalı Sekiz Köşeli Mezuniyet Kep ve Cüppe'si Projesi;

 

12-12-2018

 Ortaöğretimden mezun olan öğrenciler, okulun son günlerinde yapılan mezuniyet töreninde tüm dünyada alışılmış formda kullanılan mezuniyet kep ve cübbesi giymektedirler. Kendi kültürümüzü yansıtmayan bu bilindik şekliyle kep ve cübbeye karşılık olarak kendi kültürümüzün ve değerlerimizin modernize edilerek günümüz genç kuşaklarına yepyeni bir anlayışla mezuniyet kep ve cübbesi tasarımını yaratmak ihtiyacı kuvvetli bir şekilde hissedilmiştir. Bu bağlamda Sayın Müdürümüz Özcan Aydın' ın önerisiyle; ülkemize ait milli kültürümüzü ve maddi, manevi değerlerimizi temsil eden mezuniyet kep ve cübbesi tasarımının yapılması amacıyla "Selçuklu Yıldızı Temalı Sekiz Köşeli Mezuniyet Kep ve Cübbesi" projesinin 2018 – 2019 yılında okulumuzda uygulanmasına karar verilmiştir.

 

Öncelikle kendi okulumuzun öğrencilerinin milli – manevi değerlerimize uygun tasarlanan mezuniyet kep ve cübbesi giymeleri ve sonrasında da bu tasarımın dalga dalga yayılarak tüm ülkemizde uygulanması bu proje ile hedeflenmiştir. 

Okul Müdürümüz Özcan Aydın; 2018 – 2019 Eğitim – Öğretim yılında okulumuzda uygulanmak üzere  "Selçuklu Yıldızı Temalı Sekiz Köşeli Mezuniyet Kep ve Cübbesi" projesinin tasarımında görevlendirdikleri Giyim Üretim Teknolojisi Alanı Öğretmenlerinden Sabiha Gazeloğlu bu proje tasarımı için geniş bir kaynak ve literatür araştırması yapmış, ardından da silüet üzerine tasarım çizimler gerçekleştirmiştir.

Bu incelemeler ışığında geçmişten geleceğe Anadolu kültüründe önemli ölçüde yer alan, kültürümüzü ve değerlerimizi en iyi yansıtan Sekiz Köşeli Selçuklu Yıldızı motifinin, Okul Müdürümüz Özcan Aydın yürütücülüğünde yapılan istişareler neticesinde mezuniyet kep ve cübbesi tasarımının ana ekseninde uygulanmasına karar verilmiştir.

 

 "Selçuklu Yıldızı Temalı Sekiz Köşeli Mezuniyet Kep ve Cübbesi" projesinin tasarımında Sekiz Köşeli Selçuklu Yıldızının anlamlarına özellikle dikkat çekilmiştir. Bu anlamlar sırasıyla: - merhamet ve şefkat, - sabretmek, - doğruluk, sır tutmak, sadakat, - fakirliğini ve acizliğini bilmek, - cömertlik ve Rabbi'ne şükretmektir. Okulumuzun son sınıf öğrencileri tarihimizden, kültür ve inançlarımızdan gelen ve aynı zamanda evrensel olan bu manaları "Selçuklu Yıldızı Temalı Sekiz Köşeli Mezuniyet Kep ve Cübbe" ile baş tacı edecekler ve mezuniyet töreninde gururla giyeceklerdir.

12-12-2018

Tarihte Selçuklu çinileri ve mimarisinde de sıkça rastladığımız Selçuklu Yıldızı; sekiz köşelidir ve iki ayrı kare şeklinin birleşiminden oluşmaktadır. İki kare, iki farklı dünyaya atıfta bulunur. Biri maddi, diğeri ise manevi dünyayı ifade eden ayrıca özgürlüğü, adaleti ve hakkaniyeti de temsil eden Sekiz Köşeli Selçuklu Yıldızı turkuaz rengindedir. Bu nedenlerden ötürü de mezuniyet cübbemizin ana renginin turkuaz olmasına karar verilmiştir.

 

"Selçuklu Yıldızı Temalı Sekiz Köşeli Mezuniyet Kep ve Cübbe" tasarımında bir yandan geçmişten gelen kültürel değerlerimiz Sekiz Köşeli Selçuklu Yıldızı motifi ile tasarlanırken bir yandan da şimdiki zamanı ve geleceği temsilen de Cumhuriyetimizin simgesi Türk bayrağımıza ait hilal ve yıldız figürleri de kırmızı renk üzerine tasarlanacaktır.

 

Tüm bu detaylar neticesinde tasarımcısı tarafından tamamlanan "Selçuklu Yıldızı Temalı Sekiz Köşeli Mezuniyet Kep ve Cübbesi" okulumuzun Giyim Üretim Teknolojisi Alanı Şefi Aynur Akgül önderliğinde tüm Giyim öğretmenleri ve 12. Sınıf Giyim bölümü öğrencilerinin de bu projeye katılması ve özverili çalışmalarıyla, tüm son sınıf öğrencilerimize yönelik mezuniyet için seri üretimi gerçekleştirilecektir. Böylece mezuniyet töreninde okulumuz adına tasarım başarısı ve milli değerlerimize yönelik kıvanç vesilesi olarak öğrencilerimizin "Selçuklu Yıldızı Temalı Sekiz Köşeli Mezuniyet Kep ve Cübbesi" giymeleri sağlanacaktır.

 

 

 

 

TÜRK KÜLTÜRÜNDE SEMBOLLER VE SEMBOLİK İFADELER:

 12-12-2018Semboller ve sembolik ifadeler, farklı kültürlerin içsel doğaları, dünya görüşleri ve inanç sistemlerini ifade ederek ortaya çıkar. Bir şekil, bir renk, bir düşünce ya da bir hareket... Ortaya çıkış döneminde, kültürlerarası iletişim ve bölgenin etkileşimi ve özellikleri hayati bir öneme sahiptir. Örnek alındığında, Anadolu kültüründe söz konusu nesnenin ifade ettiği her boyut, "semboller" olarak adlandırılan örgülerde doğrusal düzenlemede belirtilmiştir. Buna göre Anadolu kültüründe de işaretler ve semboller, kültürel kalıp içinde sürekli olarak varlığını sürdürmektedir. Bu görüntülere özel anlamlar atfedilmiştir ve renk eklenmesiyle, tüm düşünceler ve duygular bir kerede ifade edilmektedir. 

Sekiz köşeli Türk veya Selçuklu Yıldızı, Türk ve İslam medeniyetinde yaygın olarak kullanılan bir sembol olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkistan' dan Balkanlara kadar pek çok tarihi eserde sekiz köşeli yıldızı görebiliriz.  

 

Selçuklu çinileri ve mimarisinde de sıkça rastladığımız selçuklu yıldızı; sekiz köşelidir, iki ayrı kare şeklinin birleşiminden oluşmaktadır ve turkuaz renklidir.

 

İki kare, iki farklı dünyaya atıfta bulunur. Biri maddi, diğeri ise manevi dünyayı ifade etmektedir. Ayrıca özgürlüğü, adaleti ve hakkaniyeti de temsil etmektedir.

 

Sekiz köşeli yıldızın her bir burcu bir erdemi de simgelemektedir.

Bu erdemler ( Sekiz İlke ve Sekiz Cennet  ) İslam inancının temel direkleri olarak kabul edilmektedir.

 

 

Sekiz Cennet:

-Dari-celal, - Dari-karar, - Dari-selam, - Cennetül huld, - Cennetül meva, - Cennetül adn,          -Cennetül Firdevs, - Cennetü naim

 

 Sekiz İlke:

-      Merhamet ve şefkat,

-      Sabretmek,

-      Doğruluk,

-      Sır tutmak,

-      Sadakat,

-      Fakirliğini ve acizliğini bilmek,

-      Cömertlik,

-      Rabbi'ne şükretmek

 

Selçuklu imparatorluğu kurulduğunda dini inançları, yaşantıları ve diğer halklara karşı saygılı ve hoşgörülü olmak için bazı temel ilkeleri de şiar edinmişlerdir. Sekiz köşeli yıldız bu ilkeleri de simgelemektedir.  

 

12-12-2018

 Geçmişte Osmanlı bayrağında da kullanılan Selçuklu Yıldızı'nın günümüzde kullanım yerleri:

-Türk Devleti Emniyet Teşkilatının armasında,

- Mescidiaksanın tavan süslemesinde,

- Kabe'de

- Hz. Peygamber efendimizin kabrişerifinde,

- Tarihi yapıların iç ve dış süslemelerinde,

- Eski paraların üzerinde Sekiz Köşeli Selçuklu Yıldızını görebiliriz.  

Ayrıca Hacı Bektaşı Veli dergahında da Selçuklu Yıldızı bir mühür olarak sergilenmektedir.

 

Türkistan'dan Balkanlara pek çok tarihî eserde sekiz köşeli yıldızla karşılaşılır. Anadolu'da daha çok Selçuklu Yıldızı olarak anılırken sekiz köşeli yıldızın adı, Orta Asya'da Türkistan Yıldızı'dır. Anadolu'da Konya'da Karatay Medresesi gibi pek çok tarihi eserde karşımıza çıkan sekiz köşeli yıldız, bir dönem de Osmanlı Devleti bayrağını süslemiştir.

 

Sekiz köşeli yıldız, iki eşit büyüklükteki karenin çapraz şekilde üst üste konmasıyla oluşmaktadır. Kareyle daire arasında bir form olan sekizgen ( oktagen ), yer ile gök arasındaki bağlantının geçiş evresini de simgelemektedir. Güneş ışınları yaklaşık dünyamıza 8 dakikada bir gelmekte ve bu bakımdan 8 sayısı kozmik dengenin sayısı olarak da kabul edilmektedir. 

Türklerin bulduğu ve turkuaz rengi ile renklendirilmiş bu yıldızın Müslümanlar için özel bir anlamı vardır. Geleneksel tasavvuf hayatında sekiz köşeli yıldız bu minvalde ele alınmış ve sekiz cennet kapısına işaret ettiği kabul edilmiştir.

 

 

Sekiz Köşeli Yıldız'ın bir başka anlamı da "zafer"dir. Dört ana yön ve dört de ara yönü bünyesinde toplayan sekiz köşe, bütün yönlerde, girişilen bütün işlerde zafer kazanılacağı anlamını da taşımaktadır.

Ayrıca Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk´ün Anıtkabir'deki kabri Sekiz Köşeli Yıldız formu içerisindedir...

 

 

PROJE ADI:  SELÇUKLU YILDIZI TEMALI SEKİZ KÖŞELİ MEZUNİYET KEP VE CÜBBE 

                  

PROJE ALANI: MODA TASARIM TEKNOLOJİLERİ

 

PROJE TÜRÜ: TASARIM

 

PROJE TASARIMCISI: SABİHA GAZELOĞLU

( Giyim Üretim Teknolojisi Alanı Öğretmeni )


Projemiz Moda Tasarım Alan Şefi Aynur AKGÜL ve Alan Öğretmenleri önderliğinde; Figen ARISAN, Cavidan ŞENAL, Fahriye ÖZER, Yeşim ÖZDEMİR ve Sabiha Gazeloğlu tarafından 120 adet dikilerekmezuniyet töreninden önce okulumuza kazandırılması düşünülmektedir. Emeği geçen öğretmenlerimize şimdiden teşekkürü bir borç bilirim. Özcan AYDIN

 

PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ - SORUMLUSU: ÖZCAN AYDIN

( OKUL MÜDÜRÜ )

 

ÜREĞİL MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ

2018 / 2019

ANKARA 

 


 12-12-201812-12-201812-12-201812-12-201812-12-201812-12-201812-12-2018

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 12.12.2018 - Güncelleme: 27.04.2022 21:16 - Görüntülenme: 7130
  Beğen | 5  kişi beğendi

Etiketler :
Proje,